Mikä loistava tapa aloittaa kahden viikon kesäloma; GR:n superviikonloppu, toko-koulutus ja tuore maailmanmestari Christa Enqvist-Pukkila. smiley

Rotujärjestömme oli järjestänyt koulutusta eri lajeihin, mutta valitettavasti osa lajeista jouduttiin perumaan osanottajapulan vuoksi. sadVain toko (2 ryhmää), taipparit ja pelastushaku olivat keränneet riittävästi koulutettavia. Aika huonosti, kun meillä kuitenkin on jäsenistöltään melko suuri rotujärjestö.

Paikkana oli uusi Kunkkulan koirakeskus Hartolassa, melko keskellä eteläistä Suomea ja sopivalla, alle 100 km:n etäisyydeltä myös meiltä. Tosin tähän koulutukseen olisin lähtenyt, olisi se ollut melkein missä tahansa.

Christa aloitti koulutuksen tapansa mukaan luennolla tavastaan kouluttaa koiria. Olen kuullut luennon jo muutamaan kertaan; treenipäiväkirjassakin oli muistiinpanot vastaavalta luennolta vuodelta 2009. wink Jotain uusiakin muistiinpanoja tuli tehtyä ja Christa puhui paljon, nopeasti mutta silkkaa asiaa. Minusta hauskaa oli myöhemmin kuulemani nome-kouluttajan kommentti, että olisi voinut kuunnella Christaa vaikka kuinka kauan, vaikkei mitään tokosta ymmärräkään. smiley

Lauantaina meitä oli 6 kultaista ja yksi muunrotuinen koirakko koulutettavina ja saimme kunnian olla Boubien kanssa ensimmäisinä vuorossa. Aloitimme noudon palautusvauhti-ikuisuusongelmasta. Tehtiin ensin puukapulalla, jossa siinäkin B palautti tällä kertaa ravilla. Se menee kyllä kapulalle innokkaasti, mutta kapulan poimimisen jälkeen sillä ei ole mikään kiire palata minun luokseni. En vaan osaa opettaa... sad Tehtiin sitten noutoja niin, että Christa heitti kapulaa pidemmälle oman heittoni jälkeen, että saatiin pidempi palautusmatka ja palkkasin lelulla vauhdista. Näitähän on tehty, tosin ei taas pitkään aikaan sairasloman ym takia. Metalliin olen aiemmin saanut ohjeen juoksuttaa koiraa metalli suussa esim. putkeen, hyppyesteelle jne, että oppii liikkumaan sen kanssa. Minä tyhmä olen vaan voivotellut esteiden puutetta, kun Christa antoi niinkin innovatiivisen ohjeen, että käyttäisin luonnon esteitä; kiviä, kantoja tai vaikkapa rappusia, joita joutuu menemään kapula suussa esim. ennen lenkille lähtöä. Kylläpä sitä huomaa taas, kuinka puutteellinen oma mielikuvitus onkaan!

Seuraavassa satsissa taisimme tehdä tunnaria. Siinä on ongelmana ollut nyt se, että B on saattanut jäädä seisomaan oman löydettyään eikä ole lähtenyt palauttamaan. Olen tulkinnut sen epävarmuudeksi. Tällä kertaakin B teki hyvän haistelun, mutta sen jälkeen sillä ei ollut mikään kiire tulla minun luokseni, vaan kävi tsekkailemassa ympäristöään kaikessa rauhassa. angryMeillä on tämä sama ongelma nyt näköjään ihan jokaisessa noudossa. Tehtiin tunnarikapulalla samanlaisia perusnoutoja kuin aiemmin kapulalla; jätettiin koira makaamaan, kapula eteen ja kutsuttiin pitkästä matkasta tunnarikäskyllä luo.

Ehdittiin tehdä myös seuraamista. Tämä (kuten kaikki muukin) treenaaminen on ollut nyt viime aikoina kovin vähäistä aikapulan takia ja se kyllä näkyi. B:llä se näkyy edistämisenä; oli niin edessä, että vasemmalle käännöksissä törmäsin siihen. Kontakti pysyi kuulemma hyvin tällä kertaa, onhan se jotain sekin. Sain edistämiseen kotiläksyn sunnuntaiksi: palkkaus oikeasta kädestä selän takaa. Aijai, nämä on aina niin vaikeita blondille... Koira saa siis hypähtää selän taakse palkkaa saadakseen, niin saadaan ajatus siirtymään hieman taaemmaksi. Merkkinä vapautuksesta joku erilainen ääni, meillä naksutus suulla. Olipa vaikeata, mutta saimme muutamia onnistumisia ja tosiaan kotiläksyä illaksi.

Kesken lauantaisen koulutuksen järjestimme Christalle pienen yllätyksen: kuohuviini-tarjoilu maailmanmestaruuden kunniaksi. smileyOsoitimme myös kuunnelleemme tarkkaan luentoja vuosien varrella ja lahjoitimme suklaata ja salmiakkia. Christa on nimittäin sanonut, että koiran odotuksia ei saa pettää, vaan jos sillä on vahva mielikuva jonkun liikkeen yhteydessä palkaksi tulevasta pallosta, ei silloin saa tarjota esim. patukkaa. Christa havainnoi tätä sillä, että jos hän laittaa miehen kioskille ja odottaa sieltä suklaata, mutta mies tuokin salmiakkia, on hän pettynyt (vaikka tykkää myös salmiakista) koska odotti suklaata. Me siis ostimme molempia. laugh


Vielä oltaisiin voitu treenata lisääkin, mutta aika loppui (ja olihan siinä 7 tuntia vierähtänyt) ja Christa ajoi vielä yöksi kotiin Sipooseen. Tein B:llä muutaman hyppynoudon itsekseni.

Koulutuksen jälkeen B ehti vähän hillua Juulin ja Naavan kanssa lähipellolla ja liottaa itsensä pahalta haisevassa ojassa.

Ajoin illaksi kotiin nukkumaan ennakkosuunnitelmista poiketen. Kiva olisi ollut viettää iltaa kavereiden kanssakin, mutta hyvä että pääsin edes koulutukseen.
Iltapissalenkillä (puolen yön aikoihin) teimme yhdellä lihapullalla "läksyt" ja B oli kuin olikin ymmärtänyt asian sitä muutaman tunnin tuumattuaan. smiley

Sunnuntaiaamuna heräsin klo 7.30. Koulutus alkoi klo 9, matkaa reilun tunnin verran, joten tuli melkeinpä kiire! Hyvin ehdin pissattaa koirat, tehdä eväsleivät ja olin paikalla ajoissa. Aamupala tuli siis syötyä siinä ajaessa. B haisi vahvasti ojalle, jossa illalla oli uinut. Olin sen uittanut puhtaassa vedessä sen jälkeen, mutta ei näköjään auttanut.

Olin jättänyt kevythäkin kentälle yöksi ja siihen oli joku koira käynyt kuulemma nostamassa koipea. Great. Jätin päivän päätteeksi koko häkin roskiksen viereen; oli se vähän rikki muutenkin.

Sunnuntaina treeniryhmässämme oli enää 3 samaa kuin lauantaina, yksi uusi ja osan päivää yksi kuunteluoppilas. Missähän kaikki toko-harrastajat aikaansa viettivät? Itse en parempaa paikkaa olisi äkkiseltään keksinyt. wink

Näytimme ensin läksyt ja hienosti B näytti osaamisensa. Palkkauksen siirtäminen seuraamiseen oli vielä vaikeata molemmille, mutta perusasennosta se jo sujui.

Tässä varmaan jotain sellaista... Kuva Raija Kauppinen

Teimme suoran luoksetulon vinosti kentän poikki, merkki matkalla ja sen jälkeen ruudun. B ennakoi pysähdystä merkin kohdalla aika pahasti. Vauhtiluoksetuloja paljon tähän lääkkeeksi, pysähdykset erikseen. Ruutu oli varsin mallikas, hyvä vauhti ja paikkakin oli ok.

Seuraavassa erässä näytimme vähän kaukokäskyjä, kun joku niitä ryhmästä halusi nähdä ja ne oli meillä vielä treenaamatta. Meidän ongelma on maasta seisomaannousu niin etupainotteisesti, että siitä istumaan meno takajalkoja liikuttamatta on aika mahdotonta. Pitää tehdä kaukojumppaa läheltä, erityisesti seiso-istu-seiso, tästä on hyviä kokemuksia ennenkin, kun vaan ehditään treenaamaan. Tein kerran koko sarjan n. kymmenestä metristä ja siinä B:tä häiritsi juuri kärpänen ja tuli vähän ylimääräisiä käskyjä. Seisomasta istumaan tullessa eteni sen kymmenen senttiä. Treeniä, treeniä!

Meidän piti ottaa vielä ruudun korjauksia. Tein siinä Christaa odotellessa yhden ruudun niin, että vein lelun ruutuun. B hyppäsi minua vasten ja oikea etujalka (se on se jalka, mistä jänne oli poikki) jäi ihan jäykkänä eteen. Kylläpä säikähdin! Christa tuli apuun ja sanoi, että se kramppaa; vähän niinkuin suonenveto ihmisellä. Taivuttelin varovasti varpaita ylöspäin ja pian kramppi laukesi ja B käveli ihan normaalisti. HUH! Treenit sen osalta olivat kuitenkin ohi. Ilmeisesti B ei ollut juonut tarpeeksi kuumana päivänä ja sain sen tapahtuman jälkeen huijattua juomaan koko kupillisen vettä.

Saimme nauttia auringonpaisteesta koko viikonlopun ja selvisin onneksi melko vähällä palamisella...kiitos lainatun aurinkovoiteen. Pää oli kuitenkin sen verran sekaisin, että kun läksin kotiin, menin huoltoasemalle, mutta unohdin tankata! Uitin koiran, ostin jäätelöä ja läksin ajelemaan kotia kohti... Onneksi vilkaisin pian bensamittariin ja havaitsin unohtuneen tankkauksen. Ajoinpa sitten takaisin, mutta en muistanut enää kummalla puolella tankki on, kun huomasin olevani väärin päin mittarilla... blush

Tokossakin oppii tällaisissa koulutuksissa tosi paljon muiden treenejä seuraamalla ja oppeja soveltaen omiin treeneihin. Tosi harmi, että osanottajia ei ollut enempää -tosin meillehän se oli hyvä, koska saimme treenata enemmän! laughSaimme myös seurata Christan ja Kaaoksen treenaamista lähietäisyydeltä ja sieltäkin tuli hyviä vinkkejä treenien vaikeuttamiseen. Kunhan nyt ensin opitaan ne perusasiat.

Kuvia treeneistä osoitteessa
http://boubie.kuvat.fi/kuvat/Gr%20Superviikonloppu%202012toko/. Kuvia omasta koirasta saa vapaasti käyttää, mutta mielellään kuvaajan nimi mainiten.